Ποιό είναι το σπίτι του Κολοκοτρώνη;

 

Ποιό είναι το σπίτι του Κολοκοτρώνη; Πολλοί προτείναν οτι το σπίτι του Κολοκοτρώνη είναι στο Λιμποβισι. Το σπίτι όμως του πατέρα του στο Λιμποβίσι είχε ξεθεμελιωθεί και τα ορφανά έμεναν στο σπίτι του θείου τους.

Οι Κολοκοτρωναίοι όταν έμεναν παλαιότερα στο Σαμπάζικο, περιοχή γύρω από την θέση της Αρχαίας Αμφείας, λέγονταν Τσεργίνηδες και ο Κο λοκοτρώνης γράφει σχετικά στην σε­λίδα 3 στα Απομνημονεύματά του ότι Ένας από το Ρουπάκι, πλησίον του χωριού Τουρκολέκα, αφού εχάλασε το χωριό του, αναχώρη­σε και ήρθε στο Λυμποβίσι, εις τον πρώτον του χωρίου, εδώ και 300 χρό­νους. (Σημ. τότε χαλάστηκε και το Δράμεσι).

Επίσης στη σελίδα 5 της ίδιας έκ­δοσης 1851, γράφει ότι: «Εγεννήθηκα εις τα 1770 Απριλίου 3, τη Δευτέρα της Λαμπρής. Εγεννήθηκα σε ένα βουνό, σε ένα δέντρο από κάτω, στην Παλαιάν Μεσσηνίαν ονομαζόμενον Ραμοβούνι». (Σημ. Στο Ρουπάκι της Τριφυλίας όμως πηγαίνουμε από τον Σιδ. Στ. Δουρίου περνώντας από την τοποθεσία Μαρκάκου. Σε αυτό το Ρουπάκι ο Τριφύλιος στρατηγός κ. Άγγελος Κολέτσος, στα 1970 με την ευκαιρία των 200 ετών από την γέννηση του Κολοκοτρώνη, έστησε την προτομή του Κολοκοτρώνη, έργο του σύγχρονου γλύ­πτη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη).

Όμως οπως για τον Όμηρο «Επτά πόλεις ερίζουσιν αμφί ρίζαν Ομήρου» το ίδιο εφτά Ρουπάκια διεκδικούν την τιμή ότι στη ρίζα τους γεν­νήθηκε ο Κολοκοτρώνης. Το ένα είναι στην Τριφυλία και τα έξι στην Αρκα­δία, στον Άκοβο, Βουτσαρά, Γιαννέϊκα, Καστανιές Φενεού, Βορεινά του Τουρκολέκα και Δυτικά του Τουρκολέ­κα.

Ο Ακοβίτης Γεώργιος Γεωργαντάς (1770 - 1845) ο οποίος είχε πρωτο­στατήσει και στην μάχη της Δραμπά­λας 5-7 Ιουνίου 1825, γράφει στην πρώτη σελίδα των απομνη­μονευμάτων του:

«Με τον Θεοδωράκη Κολοκοτρώ­νη είχαμε τα ίδια χρόνια. Αυτός γεννή­θηκε στο Ρουπάκι, πίσω από του Μαρτιάκου στο Μαντρί και εγώ γεννήθηκα στο Μαντρί στις Φούρλες. Στο Γραμμοβούνι είμαστε μαζί και φυλάγαμε πρόβατα. Αυτός βάραγε και την φλογέ­ρα» (Σημ. Γραμμοβούνι γράφεται το Ραμοβούνι διότι κατοικούσαν μόνο Έλληνες ενώ στη γειτονική Κλόγκοβα ήταν και ξένοι). «Όταν εμεγαλώσαμε ο θεοδωράκης νυφεύτηκε την κόρη του Καρούσου, την Κατερίνα, να κάμει και δική του φαμίλια».

Από το χτισμένο σπίτι που έφτιασε ο Κολοκοτρώνης αριστερά του δρόμου που πάει από την Αγία Σωτήρα στον Παλιό Άγιο Νικόλα μένει μόνο ο τοίχος του ισόγειου και τα σπίτια του Μεταξά και Γεωργαντά. Στην περίοδο του πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου εκόπηκε το Σφοντάμι του Κολοκοτρώνη όπως και η Πουρνάρα της Αγίας Σωτήρας. 

Ο Θεόδωρος ςΚολοκοτρώνης και η γυναίκα του Αικατερίνη στον Άκοβο.
Έργο του Σωτήρη Τζιαμουράνη


Στο δεύτερο μεγάλο σπίτι που έχτισε ο Κολοκοτρώνης στο οικόπεδο του πεθερού του Καρούσου χτίστηκε το Νέο Δημοτικό Σχολείο. Ο Καλαβρυτινός Θεόδωρος Ρηγόπουλος (1805 - 1881), ο τελευταίος βαφτισιμιός του Κολοκοτρώνη, γράφει στην σ. 15 των Απομνημονευμάτων του: «Η νουνά μου έλεγε ότι ο Μακαρίτης νουνός μου εγγενήθη στις 30 Μαρτίου 1770 εις το όρος πλησίον του χωρίου Καστανιές του Φενεού, υπό δρυός τινός. (= κάτω από ένα δέντρο).

 Έτσι το πιθανώτερο είναι ότι η μάνα του η Ζαμπία Κολοκοτρώνη «δια τον φόβον των Ιουδαίων» άλλαζε κάθε λίγο κατοικία, αφου και αυτη η αναφορα δεν συνάδει με τα απονημονευματα του και ετσι είναι αλλη μια ανφορά που μπλέκει το ακριβες σημείο γεννησης του.

Πηγή: "ΑΚΟΒΙΤΙΚΑ ΝΕΑ"