Που γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης

 

 

Την παράδοση πού γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης την άκουσα για πρώτη φορά έντεκα χρονών παιδί στα 1917.

Επειδή συνεχιζόταν ο πόλεμος και υπήρξε έλλειψη τροφίμων, λόγω του αποκλεισμού, πήγαμε με άλλους πατριώτες για βρουβιά στα θέση Μπαμπάκου, του χωριού Βουτσαρά (τότε Ζαήμη) βορεινά από τις πηγές του ποταμού Θειούντα της Μεγαλόπολης, όπου είναι και τα ερείπια της αρχαίας Μαλαίας.

Μια γριά που έβοσκε πρόβατα μας είπε ότι σε ένα δέντρο που είναι στο μικρό δάσος της γειτονικής χαράδρας εγεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης. Άλλοι λένε ότι η μάνα του τον έφερε όταν τον εγέννασε σε ένα χωριό του Φενεού και άλλοι ότι τον εγέννασε στον ΄Ακοβο που πήγε.

Το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Δραμπάλα

Όπως για τον Όμηρο η παράδοση αναφέρει ότι επτά πόλεις ερίζουν για τη ρίζα του Ομήρου, έτσι ύστερα έμαθα ότι επτά ρουπάκια αναφέρονται ότι στη ρίζα τους γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης. (Πόλεις) Σμύρνα, Ρόδος, Κολοφών, Σαλαμίς, Άργος, Χίος, Αθήναι. (Ρουπάκια) 1) Κοντά στις Καστανιές Φενεού, 2) Μάλαια (Βουτσαράς), 3)'Ανω Γιανναίικα (Καλύβι Κολοκοτρώνα), 4) Στο Ρουπάκι της Ρουπακόραχης Ακόβου, που λεγόταν Ραμοβούνι και Ρωμιοβούνι γιατί έμεναν μόνο Έλληνες, αντίθετα με τη γειτονική Κλόγκοβα, που έμεναν και ξένοι και 5) και 6) Ρουπάκι Β.Α. και Ν.Α. του Τουρκολέκα από τα οποία εξήντα Κολοκοτρωναίοι με το επώνυμο Τσεργίνιδες πήγαν στην Τριφυλία και 6) το Ρουπάκι κοντά στο χωριό Βασιλική της Τριφυλίας, όπου ο κ. Μ. Κολέτσος έστησε προτομή του Κολοκοτρώνη.

Τώρα τελευταία προστέθηκαν τρεις πόλεις και έγιναν δέκα. Το ίδιο έγινε και με τα Ρουπάκια. Δύο προστέθηκαν στο Τουρκολέκα, ένα Β.Δ. και ένα Ν.Δ. του Τουρκολέκα, σε σπηλιές της Ελληνίτσας και Ελαφοβούνι. Το δέκατο τίθεται στο Αλβανόφωνο χωριό Βηδύσοβα της Τριφυλίας.

Στα διάλεξή μου που έκαμα προ ετών στην αίθουσα τας Π.Ο.Ε. για τα Απομνημονεύματα του Ακοβίτη Γεωργίου Γεωργαντά 1770 - 1845, στον οποίο ο Κολοκοτρώνης είχε αναθέσει την οργάνωση της μάχης 6-8 Ιουνίου 1825, που έκαμε ο Κολοκοτρώνης με τον Ιμπραήμ, στην Τραμπάλα του Ακόβου, εζήτησα να συζητηθεί και αυτό το πρόβλημα, αλλά το ακροατήριο δεν εδέχθακε να γίνει και σχετική συζήτηση.

Το ίδιο εγινόταν και με το Σύλλογο Ακοβιτών σε συνεδρίες ή συγκεντρώσεις απαντούσαν «Όλο με τον Κολοκοτρώνη θα ασχολούμαστε». Από τους Λκοβίτες πατριώτες ενδιαφέροντο και με εβοήθασαν, στις σχετικές μελέτες μου, εκτός του τελευταίου απογόνου κ. Περικλή Γεωργαντά και οι μακαρίτες Δημήτρης Καίσαρας (ράφτης), Περικλής Μεταξάς (υπάλληλος), Ιωάννης Σωφρονάς (καφετζής) και ο Μπαρμπα Θόδωρος Πολυχρονόπουλος (ο Μακάριος), αστείρευτη πηγή πατριωτικών παραδόσεων, τις οποίες έκαμε τη σκέψη να τις εκδόσει αλλά είχε χαλάσει όλες τις οικονομίες του να κτίσει το εξωκκλήσι του Αγίου Θεράποντα στον ΄Ακοβο.

Ο τελευταίος βαφτισιμιός του Κολοκοτρώνη Καλαβρύτιανός Θεόδωρος Ρηγόπουλος, ανώτερος Δικαστικός, που ως Έπαρχος υπηρέτησε και στην Επαρχία Λεονταρίου στα 1834 και εγνώρισε και την περιοχή μας, χρησιμοποιήθα πολλά χρόνια γραμματικός του Νικηταρά και Οικογένειας Κολοκοτρώνη, μας αναφέρει ότι η νουνά του, του είχε πει ότι τον εγέννησε στο χωριό Καστανιές Φενεού, περιοχή που ήταν στην Αρχαία Αρκαδία.

Η πληροφορία του Τερτσέτη καθ’ υπαγόρευση του Κολοκοτρώνη:  «Εγεννήθηκα εις ένα βουνό, εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την Παλαιάν Μεσσανίαν ονομαζόμενον Ραμοβούνι» είναι λάθος. Πρέπει να γραφεί το Ρουπάκι Ακόβου, διότι το Ρουπάκι του Βασιλικού ήταν στην Παλαιάν Τριφυλίαν, ενώ Παλαιά Μεσσηνία ήτο και λέγεται ακόμα η περιοχή της Αιγύτιδος, το περίφημο Σαμπάζικο.

Το παραπάνω κείμενο επιβεβαιώνει ότι πράγματι ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στον ΄Ακοβο, στη θέση Ρουπακόραχη. Διότι ο Άκοβος ανήκε τότε στην επαρχία Άνω Παλαιά Μεσσηνία. Και όχι εκεί που υποστηρίζουν ορισμένοι, την περιοχή Κυπαρισσίας, εκεί λεγότανε επαρχία Τριφυλίας. Και ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης έλεγε επανειλημμένα, ότι γεννήθηκε κάτω από ένα δέντρο στην Άνω Παλαιά Μεσσηνία.

Επίσης επιβεβαιώνονται και τα απομνημονεύματα του Γεωργίου Γεωργαντά (καπετάν Γιώργαρου) που αναφέρουν ότι γεννηθήκανε μαζί με τον Κολοκοτρώνη στη θέση Ρουπάκι του Άκοβου. Τα Απομνημονεύματα του Γεωργίου Γεωργαντά είναι γραμμένα το 1845 και φυλάσσονται από το δάσκαλο Ηλία Γεωργαντά από το Καμποχώρι, απόγονο του καπετάν Γιώργαρου. Και είναι δημοσιευμένα στο 4ο τεύχος του περιοδικού Ακοβίτικα Νέα.

 

Ο τέως Πρόεδρος του Συλλόγου Ακοβιτών Αθηνών –Πειραιά  Στέλιος Σωφρονάς προτείνει σ, όλους τους φορείς του Ακόβου,  στον Δήμο, στο Σύλλογο Καλαμάτας, στο σύλλογο Αμερικής, στο σύλλογο Αυστραλίας, στο Σύλλογο Αθηνών καιΠειραιώς και στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Ακόβου να συµβάλλουν απο΄ κοινού, ώστε να φτιάξουμε το δρόμο στα Ρουπακόραχη και να στήσουμε µια πλάκα στο δέντρο που γεννήθηκε. Και να γιορτάζουμε τη γέννησή του στις 3 Απρίλη, προτού είναι πολύ αργά.

 

Πηγή: "ΑΚΟΒΙΤΙΚΑ ΝΕΑ"